Аметист – интуитивното око

     Аметистът е един от най-популярните полускъпоценни камъни и e бил високо ценен през вековете – заради удивителната красота и легендарните си сили да балансира, стимулира и успокоява ума и емоциите. Камъкът е включен в кралските колекции по целия свят – от древния Египет до британската корона. Аметистът е екстравагантност в лилаво. Неговият цвят е толкова уникален, колкото и съблазнителен, макар че за този камък се казва, че предпазва своя носител от съблазняване. Повече за историята, символиката и красотата на този удивителен камък можете да прочетете в следващите редове.

     Цветът на аметиста варира от светло до тъмно лилаво, а прозрачните дълбоко пурпурни нюанси са най-високо оценени. Понякога камъкът се подлага на термообработка, за да се задълбочи лилавия цвят и да превърне по-светлите нюанси в по-дълбоки оттенъци. Аметистът се среща по целия свят, като някои от най-ценните находища все още се намират в близост до Гърция, Италия, Близкия изток и северната част на Африка.

     В продължение на хиляди години най-поразителният представител на кварцовото семейство се използва от древните гърци и римляни както за бижута, така и за амулети. Считан за синоним на лукс, аметистът е част от корони, скиптри и пръстени на много кралски особи. Християнските епископи са носели камъка на пръстен – лилавият му цвят символизирал предаността към Исус Христос. Членовете на католическото духовенство носели аметист върху кръстовете си, който символизирал благочестието и безбрачието.

     Древните римляни свързвали аметиста с месец февруари, който посвещавали на Нептун, техния бог на водата. Затова и камъкът носи енергията на стихията и страстта, творчеството и духовността, но и логиката на умереност и трезвост.

     Името “аметист” произхожда от гръцката дума “aμέθυστος” – аметистос, която означава „неопиянен“. Древните гърци смятали, че носещите аметист не могат да се напият. Съществувало и поверие, че ако някой пие от аметистов бокал, не може да бъде отровен. Поради това се смята, че аметистът насърчава трезвостта – както в буквалния, така и в метафоричния смисъл, като развива способността ни да мислим по-ясно, без да влагаме излишни емоции.

     Като талисман за фокус и успех, се смята, че аметистът ни помага при взимането на трудни решения. Способността на камъка да насърчава ума подобрява креативността, укрепва въображението и интуицията и усъвършенства процесите на мислене. Това помага при влагането на мисълта в действие и довежда до успешна реализация на проекти.

     Аметистът е отличен камък за дипломати, преговарящи и бизнесмени. Той успокоява буйния темперамент и дава особено предимство в ситуации, в които се изисква дебат.

     Аметистът в по-тъмни нюанси е много подходящ талисман за хора на изкуството. Той подпомага усилията, когато трябва да се създадат нови оригинални резултати. Често той е наричан “камък на художника”, “камък на композитора”, “камък на изобретателя”, “камък на поетите и живописта”.

     Аметистът е и камъкът на Свети Валентин и вярната любов, защото се смята, че Свети Валентин е носел пръстен с аметист, гравиран с образа на Купидон.

     Аметистът е много полезен за изчистване на ума от негативните мисли. Това включва стрес, безпокойство и безсъние. Той е смятан за “успокоител на природата” от много лечители, защото е ефективен в отпускането не само на ума, но и на нервната система. Освен това се смята, че той укрепва и подпомага действието на имунната, ендокринната и храносмилателната система.

     Аметист се препоръчва за зодиите Риби, Дева, Водолей и Козирог.