Бляскавият циркон

     Цирконът е най-старият минерал на Земята – първите екземпляри са открити в Австралия преди 4,4 милиарда години. Този бляскав красавец се среща в множество цветове, а широката му и разнообразна палитра от жълти, зелени, червени, червеникавокафяви и сини нюанси го прави много желан сред колекционерите и любителите на скъпоценни камъни. Колкото по-екзотичен е цветът на циркона, толкова по-висока е цената му. В днешната ни статия ще ви разкажем някои любопитни факти за това искрящо изкушение.

     Според учените названието си цирконът получава от персийската дума “zargun”, която означава “златист камък”. Циркони с отлично качество се добиват в продължение на много години в Камбоджа, Бирма (Мианмар), Шри Ланка (Цейлон), Австралия, Танзания, Мозамбик, Мадагаскар, Нигерия, Пакистан и Афганистан. Интересно е, че според анализ на пробите от лунни скали от различните мисии “Аполо”, скалите на Луната са с изненадващо високо съдържание на циркони в сравнение със земните скали. В зависимост от цвета на циркона се разграничават няколко основни вида:

  1. Хиацинт – циркон в червено-кафяви и оранжеви нюанси.
  2. Жаргон – циркон в сламеножълт цвят.
  3. Диамант “Mатара” – безцветните до воднопрозрачни циркони.
  4. Старлит (старлайт) – син до зеленикавосив циркон, изкуствено по­лучен чрез термична или термохимична обработка.

     Безцветният циркон, наричан още Диамант “Mатара”, носи името на град в Шри Ланка – страната известна с най-голям добив на безцветни циркони. Той е известен с красивите си многоцветни отблясъци в жълто, оранжево, синьо, червено, кафяво и зелено. Това очарователно пречупване на светлината е много близо до качествата на диаманта и поради тази причина безцветният циркон, както естествен, така и синтетичен, отдавна се използва като негов заместител.

     Различните видове циркони се използват в направата на бижута още от дълбока древност. През Средновековието се вярвало, че цирконът  помага за здрав сън, отблъсква злите духове и дава на притежателя си благополучие, богатство, чест и мъдрост.

В изработката на тези прекрасни обеци са комбинирани бляскави циркони и разноцветен седеф.

     Съществуват редица процеси, използвани за промяна на цвета, подобряване на блясъка и трайността на циркона. Като всички скъпоценни камъни и той си има синтетичен двойник, който има има същия вид и химични, физични и оптични свойства като естествения, но е създаден от човека. Наричан още “фианит” или “кубичен цирконий”, синтетичният циркон се произвежда в лабораторни условия чрез кристализация. Името “фианит” лабораторно създаденият циркон получава от Физическия институт “Лебедев” (съкратено ФИАН) на Руската академия на науките, където за пръв път е синтезиран. Неговата кристална структура, голяма твърдост и плътност, и не на последно място брилянтен сияен блясък много наподобяват свойствата на диаманта. Поради тази причина лабораторно създаденият циркон често е използван като негов двойник и заместител, а разликата между двата камъка е трудно откриваема с “просто” око.

     Навечерието на коледните празници и партита е най-подходящият момент да заблестите с великолепно ново бижу! В нашата колекция от сребърни бижута лабораторно създадени циркони се срещат както в комбинация с други камъни, така и самостоятелно в целия си блясък – разгледайте комплектите ни тук!