Високосна година – традиции и поверия

     С наближаването на предстоящата високосна 2020 година, ние от фирма IMIKS, решихме да се поразровим из традициите по света в търсене на интересни поверия за годината на среброто. Какви любопитни факти открихме, можете да прочетете в следващите редове!     Един интересен момент през високосната година е, че тогава жените могат да предлагат брак на любимите си мъже. В днешно време предложение за брак от страна на жената не е нещо необичайно, но в миналото, когато правилата за ухажване за били доста по-строги, дамите са имали право да зададат заветния въпрос веднъж на четири години – на 29 февруари. Тази традиция води началото си от древна ирландска легенда, според която Св. Бриджит се оплакала на Св. Патрик, че жените трябва да чакат много дълго, докато техният възлюбен им направи предложение. Тогава Св. Патрик постановява жените да могат да предлагат брак на любимия си мъж, но само на 29 февруари във високосна година.

     По-късно тази традиция е пренесена от ирландски монаси и в Шотландия, където през 1288 г. дори гласуват закон за това. В него се посочвало, че ако мъжът откаже предложението, трябва да заплати глоба в размер, който варира – целувка, копринена рокля или чифт ръкавици. В някои европейски страни като Дания, например, традицията повелява при отказ от страна на мъжа, той да купи на благоверната си 12 чифта ръкавици. Идеята е те да скрият ръцете й, на които липсва годежен пръстен.

Една от най-разпространените традиции през високосната година е да се носят сребърни бижута и аксесоари. Причината за това се крие в схващането, че високосната година е покровителствана от Луната, а именно среброто е металът, който символизира лунната енергия. Вярва се, че високосната година е период на пречистване и възраждане, период който ни подготвя за развитие през следващите три години. Среброто от своя страна още от миналото е известно със своите мистични сили – да пречиства, да предпазва от лоши енергии и да носи късмет. Неслучайно по стара българска традиция на шапчицата на новороденото се пришива сребърна паричка, за да го пази. В миналото булките също са носели сребърни накити за късмет, а днес този обичай е придобил друг облик – в някои райони на страната в обувките на младоженците се слагат сребърни монети, за да е здраво и щастливо новото семейство.

Така че, ако все още се чудите с какъв подарък да изненадате любимите си хора за предстоящите празници, сребърното бижу или аксесоар са много подходящ избор, имайки предвид високосната 2020 г. А за радост на тези от вас, които все пак ще предпочетат да не свалят златните си бижута, на пазара има чудесни сребърни колекции със златисто и розово родиево покритие. Комбинирайте смело и бъдете себе си! Нашата колекция сребърни бижута можете да разгледате тук!