Екзотичният Танзанит

     Танзанитът е сравнително скорошно откритие, чийто източник е едно единствено място на земята – хълмовете на Мерелани в северна Танзания, близо до величествената планина Килиманджаро. От Tiffany & Co. наричат това синьо-виолетово съкровище именно в чест на Танзания, където камъкът е открит за пръв път през 1967 година. Още за този рядък и очарователен представител на скъпоценните камъни прочетете в следващите редове.

Бижутата с танзанит са много ценни и търсени, както заради уникалността на скъпоценния камък, така и заради изискаността му.

      Малко след откриването на красивия и необикновен танзанит, Tiffany & Company сключва сделка и става негов основен дистрибутор. През 1968 г. компанията кръщава камъка “Танзанит”- на страната, в която е открит, и му прави голяма рекламна кампания сред останалите водещи дизайнери на бижута. Хенри Плат, бивш президент и председател на Tiffany & Co., обобщава същността на камъка с коментара си: “Танзанитът е най-важното скъпоценно откритие в продължение на повече от 2000 години”.

     Външният вид на танзанита е силно повлиян от способността му да нюансира в различни цветове, когато го гледаме от различни ъгли. Разгърнат между буйна синя, жива виолетова и богата лилава гама, всеки танзанит представлява уникална смесица от тези царствени нюанси. Дневната и флуоресцентна светлина ще подчертае синьото на камъка, докато топлото осветление и жарката слънчева светлина ще го направи по-виолетов, дори лилав.

     Цветът на танзанита се доближава до багрите на два от най-популярните скъпоценни камъни – сапфир и аметист. За смесицата от двата нюанса често се казва, че е като цвета на очите на прелестната Елизабет Тейлър.

       С единствено находище в подножието на връх Килиманджаро, този обаятелен скъпоценен камък е напълно уникален както за Танзания, така и за целия свят. Някои експерти го сравняват по рядкост с диаманта, описвайки го като 1000 пъти по-рядък от него. Точно като другите цветни скъпоценни камъни, жизнените силно оцветени танзанити са много търсени. За сметка на това по-светлите пастелни нюанси на камъка имат фина привлекателност и са по-достъпни.

     Танзанитът със сигурност ще се хареса на тези от вас, които се интересуват от наистина модерни камъни. Още повече, че неговите цветове са стилни, аристократични и безспорно – изключително привлекателни!