Емайлът в бижутата

    Колоритен, блестящ и ефектен, в ръцете на майстор-бижутер, емайлът достига до най-невероятните цветни трансформации. Добре изработените емайлирани бижута могат да бъдат сравнени с произведенията на художниците-импресионисти, а в последните години аксесоарите с емайл набират все по-голяма популярност – заради атрактивната си свежа визия и уникален цветен дизайн. Повече за тази древна техника и как се прилага днес ще ви разкажем в следващите редове!

      Какво представлява емайлирането?

Според най-добрите експерти в обработката на емайла, той може да варира в над 200 цвята.

Емайлирането е техника на декориране, при която твърда стъклена маса, обикновено на прах, се прилага върху метал и след загряване, се слива с повърхността на метала. В края на процеса емайлът може да бъде полупрозрачен или непрозрачен в зависимост от температурата, използвана за топенето на стъклото. По-високите температури водят до по-прозрачен и траен емайл, а по-ниските температури дават по-непрозрачна и крехка повърхност, която се обработва по-лесно. За да се получат различните вариации от цветове, към емайла се добавят специални оцветени компоненти (пигменти и багрила). С тях може да се постигне почти всеки цвят.

     Емайлираните бижута в миналото и днес

     Декоративната техника на емайлиране води началото си от древни времена. Преди да бъде популяризирано от римляните, емайлирането на бижута се използва от древните перси, египтяните, гърците и китайците. Счита се, че най-ранните известни емайлирани предмети са направени през 13-ти век пр.н.е. по времето на Микеан в Кипър, където през XX са открити шест златни пръстена, украсени с различни стъкловидни слоеве. Оттогава емайлът се използва от култури по целия свят, заради своите ефектни цветни качества. В миналото изкусните емайлирани бижута са били ценени наравно със скъпоценните камъни.

За истинските ценители на бижута уникалните емайлирани аксесоари са задължителни.

     Що се отнася до съвременната бижутерия, можем с увереност да кажем, че емайлът не е загубил приложението и значението си, дори напротив. Има нещо невероятно завладяващо и очарователно в начина, по който древна техника като емайлирането живее в нашия съвременен свят и продължава да се цени от бижутерите и любителите на бижута. Както в миналото, така и днес емайлът привлича майсторите с богатата си палитра цветове, превръщайки се в нещо повече от средство за декориране. Някои от най-добрите бижутери споделят, че емайлът е вдъхновение и начин да съживят творческия си порив и потенциал.

Грижа за емайлираните бижута

     Тъй като емайлът по същество е стъкло, той трябва да се третира внимателно. Въпреки че днес техниката на изработка е усъвършенствана и емайлираните бижута са с много високо качество, незначителни неща като козметични продукти или препарати за почистване, могат да увредят емайла по-бързо от очакваното. Така че носете вашите емайлирани бижута с грижа, пазете ги от удар, сваляйте ги преди къпане, чистене, плуване, гореща вана, парна баня или плаж. Отнасяйте се към емайла като към скъпоценен камък и той ще ви радва дълго време като такъв!

Как да почистваме емайлираните бижута?

     Използвайте мека кърпа, лек сапун или веро и топла вода. Потопете бижуто си в топла сапунена вода за около пет до десет минути. Използвайте меката кърпа, за да заличите забележимите замърсявания. Изплакнете внимателно и подсушете с чиста памучна кърпа.

Разгледайте нашата колекция от емайлирани бижута и внесете цветно настроение в ежедневието си!