“Живият корал” е цветът на 2019

     Всяка година Американският изследователски и информационен център по цветовете Pantone прогнозира цветовите тенденции на базата на множество проучвания и анализи върху психологията на цветовете. Съвсем наскоро от института определиха “Живият корал” за цвят на 2019 година. Още подробности за техния избор и защо именно “Живият корал” ще ни съпътства през 2019 прочетете в следващите редове.

В този прекрасен сребърен комплект с емайл са съчетани няколко цвята на годината – както “Жив корал” за 2019, така и “Зеленина” от 2017.

     “Живият корал” е цветът на подводните рифове и на небето привечер. В изявлението си при обявяването на “Живия корал” за цвят на 2019, от Pantone споделиха: “Трептящият и в същото време мек оттенък на „живия корал“ ни обгръща с топлина и грижа, за да създаде комфорт и свежест в нашата постоянно променяща се среда”.

     Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone, поясни, че наситената оранжева основа със златисти нюанси е не само топла и приветлива, но и разнообразна и утвърждаваща живота. “Живия корал” енергизира с по-меко въздействие, отколкото, да речем, неговите пастелни и неонови цветни братовчеди. “На фона на всичко, което се случва днес, търсим онези хуманни качества, защото сме свидетели как онлайн живота дехуманизира много неща.”, каза Пресман пред Associated Press.

В продължение на 20 години цветът на годината на Pantone е повлиял върху решенията за разработване и дизайн на продукти в най-различни сфери – мода, обзавеждане на дома, промишлен и графичен дизайн.

     “Ние търсим онези цветове, които носят храна за душата, комфорт и познание, които ни карат да се чувстваме добре. Това е храна за душата. Това е голяма прегръдка”, добави още тя.

     От Pantone споделят, че процесът на избор на цвят на годината изисква внимателно обмисляне и анализ на тенденциите. За да се стигне до селекцията, всяка година експертите в института правят множество изследвания. Те пътуват по света, търсейки нови цветови влияния – в развлекателната индустрия, колекциите от произведения на изкуството, тенденциите в красотата и модата, туристическите дестинации, дизайна и декора.

     Преди ултравиолетовото да бъде избрано за цвят на 2018г., от Pantone обявиха “Зеленина” за цвят 2017 г., а през 2016 г. от института за пръв път заложиха на два цвята – “ведро синьо” и “розов кварц”.