Загадъчният Лунен камък

     Популярен в цял свят, лунният камък е ценен, заради синьо-бялата си адуларисценция – загадъчен блясък, наподобяващ лунна светлина. От там идва и неговото име – “лунен камък”. Визуалният ефект напомня на пълнолуние, блестящо през воал от тънки, високи облаци, а деликатната му красота и мистериозност го правят много предпочитан избор в изработката на бижута. Още за този изящен представител от групата на минералите, прочетете в следващите редове!

Счита се, че Лунният камък е свързан с 3-тата годишнина от сватбата.

Лунният камък е минерал от така наречената фелдшпатовата група, която съставлява половината от скалната кора на Земята. Докато той се образува, между микроскопичните слоеве фелдшпат попада светлина, която разпръсквайки се поражда явлението адуларисценция. Неземното синьо-бяло сияние на Лунния камък се дължи именно на това явление. Най-завладяващият аспект на адуларисценцията е появата на движение – нежната светлина сякаш играе по повърхността на камъка когато ъгълът на гледане се променя.

Освен в традиционния си синьо-бял нюанс, лунният камък се среща и в бежово, кафяво, червено-кафяво, оранжев, зеленикаво или жълтеникаво, в зависимост от желязото, което съдържа. В исторически план най-ценните прозрачни лунни камъни със синьо сияние идват от Мианмар. За съжаление това находище е изчерпано към днешна дата. Днес лунен камък се добива в Мадагаскар, Австралия, Бразилия, Шри Ланка, Мексико, Германия, Швейцария и Индия. Цветните версии на лунния камък се срещат само в Индия. Най-популярният син лунен камък се добива в Бихар, разположен в центъра на Индия.

     Тайнственият блясък на лунния камък очарова хората от векове. Според индуистката митология той представлява втвърдени лъчи от действителната луна. В миналото се е вярвало, че човек може да предскаже бъдещето, ако сложи лунен камък в устата си по време на пълнолуние. Смятало се също, че лунният камък може да предизвика силна страст между двама влюбени и да донесе на собственика си голямо богатство.

     Лунният камък е бил особено популярен през последната половина на XIX век, когато са го използвали при ръчната изработка на сребърни предмети. Бележити дизайнери и бижутери от стила Ар нуво, като Рене Лалик и Луис Комфорт Тифани, са претворявали лунния камък в изтънчени бижута по поръчка. Много от дизайнерите от New Age движението през 90-те години също се обръщат към естествената красота на лунния камък за вдъхновение.

     Друг интересен факт за Лунния камък е, че той е обявен за официален скъпоценен камък на щата Флорида през 1970 г. Това се случва в чест на американските астронавти, кацнали Луната през 1969 г., а мястото, откъдето са излитали полетите е космически център Кенеди във Флорида.