Загадъчният Султанит

     Султанитът е най-вълнуващият естествен камък на новото хилядолетие по много причини. Една от тях е удивителното му свойство да променя цвета си в зависимост от светлината. Ярък, красив, неповторим и екзотичен през последните години султанитът се превърна в истински хит в бижутерията. В днешната ни статия решихме да ви разкажем някои интересни факти за това изключително рядко съкровище.

Безупречната наситеност, блясък и дълготрайност на султанита го превръщат в стилен, изискан и желан камък, който да добавите към вашата колекция.

     Естествен султанит за ювелирни и бижутерийни цели се добива само на едно място в света – в отдалечените анадолски планини на Турция на надморска височина над 1000 метра. Поради тази причина истинската рядкост на естествения султанит е неоспорима. Анадола, чието име идва от старогръцки и означава означава “изток” или “изгрев” е надарена с красиви величествени пейзажи, които чудесно допълват този очарователен и необикновен камък.

     Царственото си име султанитът получава в чест на турските владетели – султаните. Красивите, редки, естествени султанити се сортират и обработват чрез специални техники и при изключително високи стандарти за контрол на качеството, за да се получи уникалната им бистрота, блясък и феноменални свойства.

Прекрасната и нежна игра на цветовете прави султанита подходящ за всеки тен на кожата.

     Красотата и магнетичността на султанита произтичат от способността му да променя хипнотично своите цветове в зависимост от светлината и ъгъла, от който гледаме камъка. Тези цветове могат да варират от зелено до златисто и лилаво. Прекрасните зелени, златисти и кехлибарени нюанси на султанита се променят на дневна, изкуствена и приглушена светлина – преминават от виолетово шампанско в канела, праскова, маслинено зелено, а понякога в розе или малинено розово-лилаво. Въпреки че по-малките султанити не са с толкова наситен цвят, различните нюанси се виждат при промяна на светлината.

     Загадъчен, магнетичен, стилен и бляскав султанитът е подходящ са всяка дама. Още повече, че в различните моменти от деня ще изглежда, че все едно сте с три различни бижута!