И още за кварца

В днешната ни статия ще ви разкажем повече за видовете микрокристалинен кварц, наричан още “група на Халцедоните”. Микрокристалинният кварц обикновено е полупрозрачен или непрозрачен, а кристалите, от които е съставен са много малки и не се виждат с “просто” око. За едни от най-разпространените и използвани в бижутерията камъни от тази група прочетете в следващите редове.

Син Халцедон

Халцедон – Халцедонът е разновидност на кварца, позната и ценена от дълбока древност. Понякога с термина “халцедон” се обозначава цялата група на микрокристалинния кварц, а самият камък се нарича “същински халцедон”. Халцедонът се среща в сиво-бели и сиво-сини нюанси, а синкавият халцедон с висока бистрота е най-високо ценен от бижутерите.

Карнеол – Карнеолът е червеникаво-оранжева разновидност на кварца. В историята на много древни култури се споменава за използване на карнеол при изработката на печати и различни свещени символи. Оттам идва и символиката, че карнеолът предпазва от болести, магии и уроки, дава на притежателя си смелост и засилва жизнената му енергия. В Европа се счита, че карнеолът дава храброст и любов на собственика си.

Хризопраз – Хризопразът е най-рядко срещаният и най-скъп вид кварц от групата на Халцедоните. Неговият цвят варира – от светло ябълково зелено до тъмнозелено. Има много митове и легенди свързани с този камък, една от които разказва, че Александър Македонски носел колан с хризопраз – затова някои го наричат “камък на победата”. Днес се счита, че хризопразът успокоява духа и усилва равновесието на личността, а някои вярвания го свързват с успеха и богатството – камък на банкерите и търговците.

Зелен Авантюрин

Авантюрин – Авантюринът е един от най-известните представители на кварцовото семейство. Той има метален блещукащ ефект и се среща в зелено, синьо, синьо-зелено, червеникаво и жълто-кафяво. За зеленият авантюрин се смята, че е камък на късмета и щастието, синият подсилва позитивната енергия и вътрешната сила, червеният провокира креативността, а за жълто-кафявият авантюрин се вярва, че уравновесява емоциите.

Хелиотроп – Хелиотропът, наричан още “кървав камък”, е разновидност на кварца с характерна окраска – тъмнозелена с червени петна. Заради интересните си цветове в християнската традиция се счита, че камъкът се е получил от капките кръв на Исус Христос когато е бил разпънат на кръста. Неслучайно другото популярно име на хелиотропа е “Исусов камък”. В наши дни се смята, че хелиотропът помага за пречистване на кръвта и при възстановяване, създава хармония, насърчава смелостта и отблъсква злото.

За ахата се вярва, че предпазва притежателя си от природни стихии и злополуки, и му носи душевен мир и щастие.

Яспис – Ясписът е разновидност на кварца, която се среща в невероятни цветове и шарки. Уникалната му артистичност е тази на самата природа – златна слънчева светлина, нощно небе, макови полета или дълбока зелена гора, пустинни пясъци, вълнообразен океан, червени скални каньони, заобикалящи планини. Голямото разнообразие от видове яспис е неизчерпаемо, поради тази причина камъкът няма точна класификация. Някои от най-разпространените видове са египетски яспис (силекс), ахатов яспис, басанит, ивичест яспис, муукаит, далматинов яспис и т.н. Смята се, че ясписът носи земна енергия, развива интуицията на притежателя си, предпазва го от нещастия и привлича успеха.

Ахат – Ахатът е полускъпоценен камък, който носи името на река Ахатес (днес река Дрило) на остров Сицилия. Неговата окраска обикновено е на ивици, които могат да са както едноцветни, така и многоцветни. Съществува голямо разнообразие от видове ахати, които се срещат по целия свят – ивичест ахат, мъхов ахат, дендритен ахат, дантелен ахат и т.н.  От миналото до наши дни ахатът се използва за изработката на бижута, декоративни предмети, талисмани и амулети.

Оникс – Ониксът е разновидност на кварца, която се среща в нюанси на сиво, бяло и черно. Арабски или истински оникс се нарича ониксът с редуване на черни и бели пластове. Както в миналото, така и днес ониксът се използва в изработката на различни бижута и ювелирни предмети. За оникса се счита, че предпазва собственика си от негативно енергийно въздействие, а в европейската традиция камъкът е смятан за камък на вождовете – даващ жизнена сила, власт и могъщество.

Повече за кварца с макрокристалинна структура прочетете тук.