Какво означава сребро с проба 925 или “Стерлингово сребро”?

     Ако прекарвате доста време в пазаруване на бижута, подаръци за празници или обичате дълги разходки из магазинчетата за сувенири и подаръци, вероятно сте обърнали внимание на печата за проба “925” върху сребърните бижута. В днешната ни статия ще изясним какво точно означава печатът  “925” или така нареченото “Стерлингово сребро”  и има ли значение пробата на среброто.

     Означението “925” всъщност ни показва каква е концентрацията на сребро в изделието, т.е. съдържанието на чистото сребро в сплавта е  92.5%, а останалите 7.5% са други метали, най-често мед.

     Най-чистата проба е 999 или количеството сребро е 99.9%.  Този вид сребро не съдържа почти никакви примеси, но е много меко, за да се оформя или гравира. Поради тази причина от него няма как да се произвеждат бижута, но е подходящо за посребряване или рисуване на икони.

     Среброто с проба 950 съдържа 95,8% сребро и 4,2% примеси. Тази проба е много подходяща за ръчна изработка на бижута, защото сместа е мека и лесна за обработка. С тези бижута трябва да сме внимателни и да се грижим за тях, тъй като те лесно се деформират.

     Най-разпространената проба сребро е 925, наричано още “Стерлингово сребро” (Sterling Silver). То е прието по европейски стандарт за производството на сребърна бижутерия. Разликата между пробите 999 и 925 са допълнителните примеси, които се добавят за укрепване на среброто. Добавените метали, най-често мед, осигуряват устойчивостта и здравината, които позволяват да се оформят интересни и уникални дизайни, какъвто е сребърния пръстен на снимката.

     Друг пример за красива изработка от сребро проба 925 са тези прекрасни обеци, в които майсторът е съчетал оксидирана и полирана обработка. Тази им уникалност ги прави подходящи както за разчупване на ежедневния външен вид, така и за по-изтънчени поводи.

     Не можем да не обърнем внимание и на Нейно Величество Гривната – този така женствен аксесоар, който подчертава изяществото на ръцете ни. В гривната от следващата снимка е съчетана класическата комбинация от сребро проба 925 и естествени перли – изкушение, на което е трудно да се устои.

     Останалите проби сребро са по-ниски – 875 (с 87,5 % сребро), 830 (с 83 % сребро), 800 (с 80 % сребро) и 500 (с 50 % сребро). От тях най-често се правят прибори и посуди, тъй като металът освен висококачествен, е издържлив и устоява на натиск.

     А как да разпознаваме съдържанието на сребро в изделията? Лесно е – производителите са длъжни да слагат печат с пробата – 925, 950 и т.н. Просто търсим печата. Освен това бижутата трябва да имат и национален печат, поставен в специализираните лаборатории на НАП, където се установява качеството на изделията от благородни метали. За сребърните изделия печатът представлява житен клас.

     Независимо от вашия бюджет, личен вкус или повод, среброто винаги е било и ще продължава да бъде прекрасна идея за подарък. А заради своята природа среброто с проба 925 е качествен подарък, който ще осигури радост на любимите ви хора за много години напред.