Какво представлява родиевото покритие върху среброто?

 Ако се интересувате или редовно пазарувате сребърни бижута, вероятно сте чували терминът “родиево покритие” да се споменава доста често. През последните години се забелязват все повече и повече продукти, описани като “сребро с родиево покритие”. В днешната ни статия обясняваме каква е тази сравнително нова тенденция.

Какво е родий?

     Първото и най-важно е да изясним какво представлява мистериозният родий. Родийът е благороден метал от групата на платината – също като златото, среброто и платината, само че доста по-скъп. Всъщност това е най-скъпият от всички благородни метали – цената му е почти двойно по-висока от тази на платината и от три до четири пъти от цената на златото. Защо? Родийът е много рядък метал, среща се само като страничен продукт от добива на други руди, но е доста трудно да се извлече. Поради тази причина той дори не е бил открито до 1803 година. Повечето родий се добива в Южна Африка, но се произвеждат и в Русия и Канада.

     Родийът е сребристо-бял на цвят, много блестящ, устойчив на замърсявания и други форми на корозия, включително киселини. В бижутерията се използва предимно като защитно покритие върху сребро и бяло злато.

Защо бижуто да е с родиево покритие?

      Докато родият е бляскав, среброто е още по-бляскаво. В резултат на това сребърните бижута, покрити с родий, не са толкова ярки и блестящи. Въпреки това, с течение на времето среброто може да потъмнее, а родиевото покритие свежда до минимум този проблем. Това е и едно от най-големите му предимства – не потъмнява и не изисква специални процедури за почистване. Така вашето любимото сребърно бижу ще запази свежия си външен вид за дълго.

      Освен това родийът е хипоалергичен и е много добро решение за клиенти, които са алергични към сребро – покритието ще предпази от кожата ви от директен контакт с алергена.

      Друго предимство на родиевото покритие, че то може да бъде в различни цветове – бяло, жълто, розово, дори черно. Комбинацията на различни цветове родий при покритието е често срещана модна тенденция, а бижутата са изключително ефектни и стилни.

Пада ли родиевото покритие?

     Да, родиевото покритие изчезва с течение на времето, особено ако е цветно и носите бижутата си ежедневно. Препоръчваме ви да избягвате мокренето на покритите с цветен родий сребърни аксесоари, за да се запази ефектната им външност по-дълго време. Въпреки това, повторното родиево покритие е лесно и бижутерите препоръчват да се прави на всеки 3-4 години. Имайте предвид, че повторното покритие няма да премахне вдлъбнатините и драскотините, но ще освежи бижутата ви и ще ги направи отново блестящи и красиви!

Можете да разгледате нашата прекрасна колекция от сребърни бижута с родиево покритие тук!