Как да почистим сребърните си бижута в домашни условия?

       Среброто несъмнено е един от най-красивите благородни метали, а изтънченият му блясък придава елегантност и финес, особено когато става въпрос за бижута. В сравнение с други метали, които се използват за изработката на бижута, среброто е по-деликатно и податливо на замърсявания. Всички сребърни бижута потъмняват, когато са изложени на въздух, светлина и влага. Промяна в цвета на среброто често се получава и при контакт с кожата, от различни козметични средства, както и от вещества, които съдържат сяра. За щастие възстановяването до оригиналния му блясък е лесно, а и съвсем не е нужно да сте професионалисти или да използвате скъпи инструменти, за да почистите сребърните си аксесоари. Ето няколко изпитани метода, които ще ви помогнат да възстановите великолепния блясък на сребърните си бижута!

  1. Сапун/веро и вода

Сапунът и верото не само се борят с микробите, но и са чудесен начин за възвръщане блясъка на сребърните ви аксесоари. Навлажнете мека памучна кърпа със сапун или веро, разтворени в топла вода и разтрийте замърсяванията, след което изплакнете бижутата с топла вода и подсушете с мека кърпа. Този метод е най-подходящият за почистване на бижута с камъни, както и на патинирани бижута.

  1. Сода бикарбонат, сол и алуминиево фолио

Това е един изключително ефективен метод, който е подходящ за бижута без камъни и патина, както и за сребърни прибори. Застелете метален съд с алуминиево фолио с лъскавата страна нагоре, след което го напълнете с вода и го сложете на котлона. Добавете една супена лъжица сол и същото количество сода за хляб. Разбъркайте, докато се разтвори добре. След като водата стане гореща, като не е необходимо да завира, добавете сребърните бижута или прибори. Изчакайте няколко минути до видимо, след което махнете съда от котлона и ги извадете в гевгир или изчакайте водата да изстине. Изплакнете и подсушете с мека кърпа. Магия! Среброто е чисто и отново бляскаво!

  1. Сода бикарбонат и оцет

Оцетът е един изключително универсален инструмент за почистване, а в комбинация със сода за хляб се справя много добре с потъмнялото сребро. Накиснете вашите сребърни бижута в 1/2 чаша оцет, смесен с 2 супени лъжици сода за хляб за два до три часа. Изплакнете със студена вода и подсушете добре с мека памучна кърпа. Не ви препоръчваме да използвате този метод за почистване бижута с камъни и оксидация, тъй като киселината може да повреди камъка и оксидирания ефект.

  1. Паста за зъби

Пастата за зъби е един от най-разпространените начини за почистване на сребърни бижута. Важното при този метод е пастата да бъде без абразивни частици, за да не се надраска повърхността на бижуто. Сложете малко количество паста върху парче памучен плат и полирайте среброто. След това изплакнете добре и подсушете с мека кърпа. Воала!

  1. Лимонтузу (лимонена киселина) и вода

Лимонената киселина действа добре при леко потъмнели бижута без камъни и патина. В неръждаем метален съд разтворете 500 мл. вода и 100 гр. лимонена киселина, и поставете на котлона. След като водата заври, добавете сребърните бижута за около 10 минути. Изплакнете със студена вода и подсушете с мека кърпа.

Грижата за сребърните бижута може да ви донесе много години удоволствие. И, разбира се – среброто е ценно! Така че не чакайте, докато потъмняването стане толкова много, че вече да не искате да носите сребърните си съкровища. Дайте на бижуто си нов старт днес!

Още съвети как да съхраняваме правилно сребърните бижута можете да видите тук.