Как да съхраняваме правилно сребърните бижута?

    Като благороден метал среброто реагира на околната среда, особено на някои вещества във въздуха, и с течение на времето потъмнява. Това не означава, че вашето чудесно ново бижу има дефект, а напротив, дори доказва, че вашият красив сребърен аксесоар е с добро качество. Освен редовното почистване, има и някои превантивни мерки, които можете да предприемете, за да запазите блясъка на любимите си бижута за по-дълго време. В днешната ни статия ви предлагаме няколко съвета за правилно поддържане и съхранение на вашите сребърни аксесоари.

   Интересен факт е, чистата вода сама по себе си не уврежда среброто, но по-голямата част от водата, с която имаме досег в нашето ежедневие, не се пречиства. Химическите вещества и замърсителите във водата могат да доведат до потъмняване и дори повреждане на сребърните бижута, така че най-добре е да имате предвид някои неща, когато става дума за вода.

       Душ.

Не е чудесна идея да се къпете с бижутата си, но ако се случва рядко няма да причини трайни щети. Просто се уверете, че то е изсушено добре след това.

       Басейн.

Свалете си среброто. Хлорът е доста суров химикал, така че ако случайно забравите да махнете сребърните бижута, преди да влезете, не забравяйте да ги изплакнете и почистите след това.

       Гореща вана.

Ситуацията е същата като в басейна, но в горещата вана има още повече хлор и топлината може да ускори химическата реакция.

       Морска и минерална вода.

Сваляйте бижутата си когато сте на плаж или минерални бани. Морската и минерална вода имат опустошителен ефект върху среброто. Почистването и възвръщането на първоначалния му блясък са възможни единствено с помощта на бижутер-професионалист.

       Бонус съвет:

Някои вещества в лосионите за тяло, продуктите за коса, парфюмите и гримовете също може да предизвикат потъмняване на сребърните бижута. Първо ги нанесете, оставете ги да изсъхнат и след това сложете бижутата си – това е навик, който ще помогне да запазите бижутата си блестящи и красиви.

Съхранявайте правилно среброто си

Сваляйте сребърните си бижута:

  1. докато спите – така ще сте сигурни, че няма да се деформират, пречупят или надраскат;
  2. когато се заемате с домакинска работа като миене на чинии, пране и при използване на почистващи препарати;
  3. при физическа активност – когато правите упражнения, във фитнес залата и т.н.

Съхранявайте сребърните си бижута на сухо място, по възможност в плик, за да нямат достъп до кислород и слънчева или изкуствена светлина. Кутията за съхранение също е много важна – избягвайте дървените, тъй като някои дървета (например дъба) съдържат вещества, които могат да навредят на среброто. Керамичната кутия е добър избор. Ако ги съхранявате в найлонови пликчета, нека се затварят плътно и всяко бижу да бъде опаковано поотделно, за да се избегне надраскването на повърхността.

Правилната грижа и поддръжка са необходими за всяко сребърно бижу. Ако следвате тези съвети, грижата за вашите сребърни аксесоари ще бъде изключително лесна, а и ще се радвате на красотата им за години напред!

И не забравяйте, че превантивната грижа винаги е по-лесна от последващата грижа!