Кои ще са цветовете на пролет/лято 2020

     Ежегодно Институтът по цветове Pantone определя цвят на годината, който за 2020 г. е “Класическо синьо”. Освен него експертите на Pantone разработват доклад с най-актуалните цветове за всеки сезон. Пролетно-летния доклад включва 12 цвята, както и четири класически неутрални нюанса, които се очаква да присъстват в новите колекции на модните дизайнери, по време на седмицата на модата в Ню Йорк. Кои ще са най-актуалните цветове през предстоящия сезон, можете да видите в следващите редове!

     Според експертите от Pantone цветовете на пролет/лято 2020 г. изразяват нашият стремеж към близкото и познатото, давайки ни усещане за лекота. В същото време, в тази ера на персонализирано себеизразяване, палитрата от цветови фаворити използва именно познатото, за да направи някои уникални обрати, поднасяйки ни доза хумор, модерност и забавление.

      „Съчетавайки нашето желание за стабилност, креативност и по-спонтанни дизайнерски подходи, цветовата палитра за пролет/лято 2020 обединява традицията и младежката актуалност, създавайки силни многоцветни комбинации, както и енергизиращи, оптимистични двойки цветове.“, казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Института за цветове Pantone.

      Цветните фаворити, съчетани с основни сезонни нюанси, се събират заедно, за да създадат палитра от съвременни цветни класики:

ПЛАМЪКЯрко изгарящият “Пламък” излъчва решителност и увереност.

ШАФРАН – Пикантният “Шафран” придава ароматен блясък на палитрата.

КЛАСИЧЕСКО СИНЬО – безграничният син оттенък на “Класическото синьо” напомня огромното и безкрайно вечерно небе. Това е нюанс, който ни носи безброй възможности.”

Ето и няколко предложения от нашата колекция, които съчетават едни от най-актуалните цветове на пролет/лято 2020 г.

ЗЕЛЕНО БИСКАЙ – името на този нюанс идва от цветовете на водите на Бискайския залив. Като синьо-зелена сянка, свързана с пречистващи води, този оттенък охлажда и освежава.

ЗЕЛЕН ЛУК – билковото зелено, което напомня цвета на чубрицата, всъщност е вдъхновено от перата на сибирския зелен лук. Този нюанс ни връща към здравословната и възстановяваща хармония.

ИЗБЕЛЯЛ ДЕНИМ – този удобен и надежден оттенък на синьото ни носи комфорт и лекота.

ПОРТОКАЛОВА КОРА – този сладко-кисел нюанс придава смел и пикантен привкус на визията ни. 

МОЗАЕЧНО СИНЬО –  цвят, оставящ усещане за атмосфера на мистичност, изящество и дълбочина на чувствата.

СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА – мекият нюанс “Слънчева светлина” носи щастие, хубаво настроение и усмихнато присъствие.

КОРАЛОВО РОЗОВО – оттенък, който ви обгръща в топла и приветлива прегръдка.

КАНЕЛЕНА ПРЪЧИЦА – земната и топла “Канелена пръчица” е сладка, но все пак пикантна.

КОМПОТ ОТ ГРОЗДЕ – този цвят е великолепна композиция от загадъчни и нежни лилави нюанси.

Освен основните 12 динамични цвята, от Pantone представят и 4 класически неутрални нюанса, които ще са по модните подиуми през предстоящия сезон:

Със своята естествена изтънченост и гъвкавост, неутралните нюанси за пролет/лято 2020 г. служат като класическа основа за игриви цветови комбинации.

ЧУЧУЛИГА – този нюанс е автентичен и изпълнен с простота, напомняйки универсалния “Каки”.

ВОЕННОМОРСКИ БЛЕЙЗЪР – тъмносиният оттенък на  “Военноморския блейзър” е стилен и самоуверен.

БЛЕСТЯЩО БЯЛО – чистият, свеж и девствен брилянтно бял цвят съчетава простота и модерност.

ПЕПЕЛ – солиден и силен, този безкраен нюанс предава послание за дълголетие.