Косите на Венера

     Рутиловият кварц, наричан още “Косите на Венера”, е един от най-очарователните представители на кварцовото семейство. Той е най-известният представител на група скъпоценни камъни, позната като “сагенитов” кварц. Повече за красотата и свойствата на това възхитително творение на природата прочетете в следващите редове.

     Рутиловият кварц е прозрачен до полупрозрачен кварц, който съдържа златистожълти рутилови кристали. Те се виждат с “невъоръжено” око, обикновено са под формата на иглички, власинки или тънки нишки, и варират – от тънки, редки и успоредни до дебели, гъсти и кръстосани помежду си.

     Рутиловият кварц се среща в нюанси на жълто, бежово, през червено до червено-кафяво, в зависимост от броя на рутиловите кристали, които съдържа. Всеки от тези скъпоценни камъни притежава неповторима красота и е уникален по своите рутилови включвания. Неслучайно качествените екземпляри рутилов кварц са доста скъпи и са едни от най-ценените сред майсторите бижутери.

     Името “рутилов” идва от латинската дума “rutilus”, която означава “червен”, “бляскав”. Основните находища на рутилов кварц са в Русия, Австралия, Бразилия, Мадагаскар и в САЩ.

Рутиловият кварц е подходящ за зодиите Близнаци и Телец.

     Рутиловият кварц се свързва с много легенди, митове и мистични свойства. Една от легендите разказва за “Косите на Венера” – другото име на рутиловия кварц. Според историята речните нимфи се скарали коя от тях да вземе падналите златни нишки от косите на богинята Венера, която се разресвала на брега на реката. За да не се разсърди нито една от нимфите, речният цар взел нишките и “заключил” в камък.

     От древни времена се смята, че рутиловият кварц носи много силна енергия и подобрява жизнеността на притежателя си. Той е отличен камък за тези, които искат да повишат мотивацията си и да тръгнат смело към реализация на целите и мечтите си. Счита се също, че рутиловият кварц провокира оригиналността и  творческото вдъхновение у всеки човек. Според източната философия рутиловият кварц е силен лечител, който подобрява психическото състояние, облекчава стреса и забавя процеса на стареене.