Многоликият Кварц

     Кварцът е най-разпространеният минерал на земята, а употребата му в бижутерията датира от дълбока древност. В красиви цветове и очарователни нюанси, многобройните разновидности на кварца са най-голямото семейство в царството на минералите. Повече за красотата, уникалните свойства и различните видове кварц прочетете в следващите редове.

     Предполага се, че наименованието “кварц” произлиза от немската дума “quarz”, която съществувала в немски диалект в Източна Германия още през първата половина на XIV век, свързана е с полската диалектна дума “kwardy” и кореспондира с чешката tvrdý, означаваща “твърд”.

     Кварцовите кристали са разпространени по цял свят и варират в най-различни размери – от миниатюрни до много големи. През 1861 г. в Казахстан е намерен кварцов кристал с размери 7.5 на 1.6 м. и тегло 70 кг. В България и по-точно в Централните Родопи, също са намирани големи кристали – 1.5 на 0.7 м. и маса 50-100 kg. Тези кристали са изнесени за Германия през 1940 г. Днес кварцови кристали се срещат в оловно-цинковите находища на Мадан, Рудозем и Маджарово.

     Според това дали можем да видим отделните кристали, които съставят кварца с “просто” око, той се дели две основни групи:

  1. макрокристалинен кварц – отделните кристали могат да се наблюдават с “просто” око;
  2. микрокристалинен кварц – отделните кристали са миниатюрни и не могат да се наблюдават с “невъоръжено” око.

     Кварцът от макрокристалинната група обикновено е прозрачен или полупрозрачен. Някои от най-разпространените видове кварц ще ви представим в следващите редове.

     Планински кристал – Планинският кристал е безцветен, воднобистър и прозрачен кварц.  Думата “кристал” произлиза от гръцката κρύσταλλος (krustallos), която означава “лед”. Чистите планински кристали без дефекти са изключителна рядкост и са много високо ценени. От дълбока древност досега планинският кристал се използва в изработката на бижута, красиви ювелирни изделия и талисмани.

     АметистАметистът е най-ценният, красив и привлекателен камък от групата на кварца. Със своя  привлекателен цвят във всички нюанси на виолетово, той е бил високо ценен през вековете – заради удивителната красота и легендарните си сили да балансира, стимулира и успокоява ума и емоциите.

Аметистът е включен в кралските колекции по целия свят – от древния Египет до британската корона.

     Цитрин – Цитринът се среща в различни нюанси на жълтото. Той е известен на човечеството от дълбока древност, а днес той се обработва по разнообразни начини и в различни форми. Смята се, че цитринът е един от любимите камъни на бижутерите в периода Арт Деко, между двете световни войни.

     Аметрин – Аметринът е разновидност на кварца, съчетаваща цветовете на аметиста и цитрина в един и същ кристал. Оттам идва и името на този камък – аметист и цитрин. Аметринът в природата се образува при много редки обстоятелства, а в цвета му може да преобладава както лилавата гама, така и жълтата.

     Розов кварц – Розовият кварц, наричан още “Бохемски рубин” се среща в най-нежните нюанси на бледо розово, а понякога цветът му стига и до розово-червено. Различните култури свързват розовия кварц с безусловната любов във всичките нейни форми. Вярва се, че камъкът носи на притежателя си нежност, състрадания, добрина и толерантност.

Дори и скиптърът на шотландските крале е инкрустиран с опушен кварц.

     Опушен кварц – Опушеният кварц се нарича още морион, раухтопаз или кейрнгорм – по името на планината Кейрнгорм в Шотландия, където е едно от находищата му. Той се среща в нюанси на сиво-жълто, жълто-кафяво, през кафяво до почти черно. Опушеният кварц е национален камък на Шотландия.

     Тигрово око – Тигровото око е един от най-разпространените видове кварц. Характерните му кафяво-медни до златистокафяви нюанси наподобява както цвета на очите, така и окраската на тигрите, откъдето идва и името на камъка. Смята се, че тигровото око предпазва собственика си от нещастия и опасности, а войните в древен Рим са носели амулети с тигрово око, тъй като вярвали, че камъкът ги пази от врагове.

Наричан още “Косите на Венера”, рутиловият кварц е един от най-очарователните представители на кварцовото семейство.

     Соколово око – Соколовото око е разновидност на кварца със сиво-синкав до сиво-зелен цвят, понякога с примеси на жълто-зелено. Близко до тигровото око, соколовото око понякога се нарича “ястребово око” заради приликата му с окото на хищните птици. Счита се, камъкът разширява духовния потенциал на притежателя си и го пази от нещастие.

     Рутилов кварцрутиловият кварц е най-известният представител на група скъпоценни камъни, позната като “сагенитов” кварц. Сагенитовият кварц съдържа кристали, които се виждат с “невъоръжено” око и са под формата на иглички, власинки или тънки нишки. Рутиловият кварц се среща в нюанси на жълто, бежово, през червено до червено-кафяво. Вярва се, че камъкът е мощен лечител, който повишава енергията.

     Турмалинов кварц – турмалиновият кварц също е представител от групата на сагенитовия кварц и е един от най-използваните скъпоценни камъни в бижутерията. Името му идва от думата “turamali”, която в Шри Ланка означава “камък със смесени цветове”. Турмалиновият кварц се среща във всички цветове на дъгата, може да е както в ноанси на един цвят, така и в нюанси от няколко цвята. Счита се, че турмалинът неутрализира негативната енергия и усилва психическата издържливост на притежателя си.

Повече за останалите видове кварц можете да прочетете тук.