Нейно величество Перлата

Може би един от най-обичаните скъпоценни камъни на всички времена, перлите – както естествени, така и култивирани – се срещат в голямо разнообразие от цветове. Най-популярните перли са в меко ирисово бяло, с нотки на розово или сиво, или ирисово черно с тонове на синьо или виолетово. Най-качествените естествени перли са високо ценени в продължение на много векове като символ на нещо чисто, възхитително, рядко и ценно. В днешната ни статия ще ви разкажем някои любопитни факти на Нейно Величество Кралицата на морето – Перлата!

Най-старото писмено сведение за естествени перли датира от 2206 г. пр. Хр.

Името “перла” идва от латинската дума “pernula”, която означава морска раковина. Синоним на думата перла е думата бисер, както и остарялата дума “маргарит”, която идва от гръцки – “Μαργαρίτα” – “бисер”.

Естествените перли се образуват когато песъчинка или друга дребна частица попадне в тялото на мида и започне да я дразни. Ако мидата не може да изхвърли дразнителя, тя започва да отделя вещество, наречено седеф, което го обвива. Както в миналото, така и днес качествените изящни естествени перли са изключително редки и ценни, заради начина си на образуване. Цените им се определят подобно на тези на други скъпоценни камъни – според размера, формата, цвета, качеството на повърхността, ориентацията и блясъка. Идеалната перла е напълно кръгла и гладка, но се срещат и неправилни форми, известни като барокови перли.

Основният цвят на перлата често се променя от допълнителни цветове, наречени облицовки, които най-често са розови (понякога наричани розе), зелени или сребристи.

От древни времена до откриването на Америка най-големите източници на естествени перли са Персийският залив, Шри Ланка, китайските реки и езера, и реките на Европа. По време третото и четвъртото си пътуване из Новия свят, Христофор Колумб многократно срещал местни хора, украсени с естествени перли. Откриването на естествени перлени източници във водите на днешна Венецуела и Панама засилва търсенето и в Европа.

Хората са считали естествените перли за символ на богатство и статут в продължение на хиляди години.  С течение на времето качествените естествени екземпляри продължават да бъдат на изключителна почит. Членовете на кралските семейства, както и богатите хора по целия свят ценят естествените перли и ги предават от поколение на поколение.

Единични естествени перли често се продават като колекционерски предмети или в магазини за уникални бижута. През 1917 г. бижутерът Пиер Картие е закупил къщата на Пето Авеню в Ню Йорк, която днес е магазин и музей, в замяна на 100 долара и двойна огърлица от естествени перли. Към днешна дата огърлицата се оценява на 1 милион долара.

Естествените перли са съкровища от реките, езерата, моретата и океаните на Земята и винаги са въплъщавали мистерия, сила и живот. Някои култури свързват перлите с Луната заради сферичната им форма. В древен Китай се смята, че перлите носят здраве и дълголетие. Вярва се също, че даряват богатство и взаимност в любовта. В Европа те символизират скромност, мъдрост и чистота. Смята се, че благотворното им действие се засилва когато са в комбинация със сребро. Перлите са подходящ камък за зодиите близнаци и рак.

Повече за видовете перли, използвани в бижутерията можете да прочетете тук.