Опал

     Опалът е известен със своята уникална бляскава повърхност във всички цветове на дъгата. Именно заради това римляните смятали, че опалът е най-ценен и мощен от всички скъпоценни камъни – тъй като съдържа червеното на рубина, зеленото на смарагда, жълтото от топазa, синьото на сапфира и лилавото на аметиста. В древния Рим опалът символизира любовта и надеждата. Арабските легенди казват, че пада от небето със светкавиците. Древните гърци са вярвали, че опалът дава на собственика си дарбата на пророчеството и го пази от болести. Европейците отдавна считат скъпоценния камък за символ на надеждата, чистотата и истината. 

Опалът е подходящ за зодиите риби и везни.

     Римляните наричали камъка opalus, което е синоним на “скъпоценен камък”, но към днешна дата се е наложила тезата, че името “опал” идва от санскритската дума “upala” – “ценен камък”. През вековете различни писатели са сравнявали красотата и разноцветността на опала с вулкани, галактики и фойерверки.  Римският учен Плиний отбелязва: “Някои опали носят такава игра в тях, че те са равностойни на най-дълбоките и богати цветове на художниците…”

    Опалът е националният камък на Австралия, тъй като по-голямата част от находищата на скъпоценния камък са там. Първите добиви са направени през 1890 г., след което за кратко време мините в Австралия се превръщат в основен източник на опал – до 90% от световния добив. Благороден опал се среща и в САЩ, Бразилия, Мексико, Кения, Етиопия и др. Интересен факт е, че опал е открит дори и на Марс. Това е един от малкото скъпоценни камъни, които някога са открити и на друга планета.

     Скъпоценният опал притежава свойството да отразява светлината, което създава тази бляскава игра на цветове, докато обикновеният опал няма тази природа. Нарича се “обикновен”, тъй като е разпространен по целия свят. Въпреки че повечето екземпляри на обикновения опал не притежават ярката игра на багри, някои негови разновидности са много привлекателни, цветни и притежават силен блясък. Те се обработват като красиви полускъпоценни камъни от бижутерите. Интересно е, че дори и обработеният опал съдържа вода, която като количеството варира между 3 и 20%.

     Въпреки че експертите разделят естественият опал в много различни категории, пет от основните типове са:

Бял или светъл опал: прозрачен до полупрозрачен, с оттенъци в светлосин цвят.

Черен опал: най-скъпата разновидност на опала, черен, виолетов, тъмносин, с оттенъци в тъмни тонове.

Огнен опал: известен още като “мексикански опал”, прозрачен до полупрозрачен, жълт, оранжев, червен, с огнени оттенъци.

Заоблен (Боулдър) опал: австралийският боулдър опал е сред най-ценните разновидности, втори след черния, многоцветен върху лек до тъмен фон.

Воден опал: прозрачен до полупрозрачен, със светъл бял фон, той показва изключителна игра на цветове и блясък.

     Всички видове опал имат синтетични лабораторно създадени събратя. За пръв път опал се синтезира през 1974 г., а към днешна дата най-забележителните производители на синтетичен опал са в Япония – Kyocera и Inamori. Синтетичният опал се различава от естествения със своята симетрия, а при увеличение цветовете му са със структура подобна на крокодилска кожа. Като всички лабораторно създадени камъни синтетичният опал притежава същата молекулярна структура (от същия минерал) като естествения, но е създаден в контролирана лабораторна среда. В много от случаите лабораторно създаденият опал притежава дори по-силен и ефектен блясък от този на естествения, а процесът на култивиране в лаборатория води до по-малко несъвършенства върху камъка.

     Опалът в нашата колекция сребърни бижута е лабораторно създаден.