Още за символите в бижутата

     В предишната ни статия ви разкрихме значението на някои от най-често срещаните символи сред бижутата. Днес продължаваме да ви разказваме за смисъла на знаците, които са в основата на дизайна на любимите ни украшения.

През последните години носенето на аксесоари с различни кръстове е много актуално и се среща във всички видове бижута.
Кръст

     Кръстът е най-добре познат в своя християнски контекст като символ на жертва и спасение, във връзка със смъртта на Исус чрез разпъване на кръст. Много хора носят бижута изобразяващи кръст като израз на ангажираност към християнската вяра. Често тези украшения се подаряват от приятели, семейство или близки, тъй като се смята, че кръстът пази и защитава носителя си от злия дух или дявола. В същото време кръстът е един от най-древните символи в човечеството и е имал своя символика още в предхристиянския период. Според древните, основани на Земята вярвания, кръстът олицетворява четирите физически елемента огън, вода, въздух, земя, а също и четирите посоки в света – север, юг, запад и изток.

Ръката на Хамза

Една от най-популярните тенденции в дизайна на бижутата през последните години е Ръката на Хамза, позната още като Ръката на Фатима, Ръката на Мириам или Окото на Фатима. Древният близкоизточен символ, който олицетворява Ръката на Бога, представлява отворена ръка с извити встрани палец и кутре.

По-модерното тълкуване на Дървото на живота изразява взаимосвързаността и многообразието на живота на нашата планета.

Често дизайнът на дланта включва и “око” с инкрустиран камък, за което се смята, че предпазва от “зли очи”. “Хамза” произлиза от еврейската дума “Хамеш”, с която се обозначава цифрата “5”. В Юдаизма този символ се нарича Ръката на Мириам, сестра на Моисей и Аарон, а в ислямската вяра – Ръката на Фатима, дъщеря на пророк Мохамед. Във всички култури и религии, Ръката на Хамза се счита за защитен символ, който носи щастие, късмет и здраве на този, който го носи. Символът е известен и с това, че олицетворява сила, издържливост и благодат.

Дървото на живота

Изобразявано в многобройни култури, Дървото на живота често олицетворява връзката между трите свята: небето, земята и подземния свят. Като символ, който се среща в почти всяка от световните духовни и културни традиции, Дървото на живота има много значения, но най-често се свързва с безсмъртието. В Християнството това е дървото, което е израснало в Райската градина. Освен това Дървото на живота се счита за символ на възкръсналия Христос. В Юдаизма дървото е метафора за живот на мъдростта и учението на Петокнижието, а в древен Египет представлява святото дърво Сикамор, което свързва живота и смъртта. Вярва се, че Дървото на живота носи благополучие, сила и красота за носещия го, така че ако искате да зарадвате близък или любим човек, този символ е изключително подходящ избор за подарък.