Перлите и бижутата

     Стойността на перлите в бижутерията се определя от комбинацията на блясък, цвят, размер, липса на повърхностни недостатъци и симетрия. Сред тези фактори, блясъкът е най-важният разграничител на перлата според бижутерите, а колкото по-голяма е перлата, толкова по-ценна е тя. В днешната ни статия ще ви разкажем повече за най-разпространените видове перли, които се използват в бижутерията. 

     С течение на времето естествените перлени източници намаляват поради прекомерен улов и добив на нефт. Днес по-голямата част от перлите, които се използват в бижутерията са така наречените “култивирани” или “фермирани” перли.  Те се образуват чрез съзнателното вмъкване на чуждо твърдо тяло (най-често песъчинка) в черупката на мида от човешка ръка. Мидата се връща да живее във водата и след определен период от време от черупката се вади перлата, която се е оформила около твърдото тяло. Днес по този начин, в подводни ферми, се произвеждат големи количества перли. Първите стъпки към култивиране на перлата водят началото си от Китай, а през 1893 г. Кокичи Микимото успешно култивира перла и в Япония. От 30-те до 80-те години на миналия век култивирането на перли се разпространява в различни страни по света. Ето най-често срещаните видове култивирани перли, които се използват и до днес от бижутери и дизайнери!

Перли Акоя (Akoya

     Тези култивирани перли се отглеждат в японски и китайски води. Акоя перлите са известни със своята напълно кръгла форма и невероятен отразяващ блясък. Обикновено са бели, кремави или с розов отенък, въпреки че се срещат и в сребристосиньо и златисто. Заради размера, формата и невероятния си блясък те са едни от най-предпочитаните в изработката на бижута. Първите перли Акоя се внасят и култивират от Кокичи Микимото през 20-те години на миналия век. Перлите Акоя много наподобяват сладководните перли. При сравнение на двата вида, разликата обаче е очевидна. Акоя перлите са по-големи, гладки, овални и доста по-бляскави от сладководните.

Таитянски перли

     Таитянските перли, отглеждани във Френска Полинезия, са единствените естествено тъмни перли. Въпреки че често ги наричат ​​”черни перли”, те са дъга от екзотични цветове – вариации в металическо сребристо и графит, а някъде по средата на тази цветова гама се наблюдават и нюанси на синкаво, пурпурно и зеленикаво. Кръглите таитянски перли са доста редки, но уникалните барокови форми са много търсени и се смятат за много ценни. Ако търсите естествено тъмни перли, които отиват на всяка визия, таитянските перли са вашият избор!

Сладководни перли

     Най-достъпните перли, продавани днес, са сладководните перли. Те обикновено се отглеждат в реки и езера, предимно в Китай. Сладководната перла изглежда почти като перлата Акоя, с тази разлика, че е достъпна на цена от 1/5 от цената на типа Акоя. Освен това сладководните перли са по-малки и с не така симетрична форма. С разнообразие от естествени пастелни цветове и форми, вариращи от перфектно кръгли до свободни барокови, сладководните перли предлагат най-широка гама от възможности. Ако търсите уникална и нестандартна комбинация от цветове и форми, то сладководните перли са подходящия избор за вас!

Перли от Южните морета

     Отглеждани главно в Австралия, Филипините и Индонезия и вариращи в цветове от бяло до златисто, южните морски перли са най-големите морски перли отглеждани днес. Поради големия си размер, перфектно кръглите южни морски перли са доста редки и много ценни. По-често срещани са капковидните, бароковите и овалните форми.

     Малко хора извън скъпоценната индустрия осъзнават истинската природа на пътуването на култивирани перли от производителя до щанда в магазина. Независимо дали скъпоценният камък се предлага в бижутерия или интернет магазин, пътуването винаги включва много усилия. Необходима е внимателна обработка, безброй часове труд и значителни инвестиции, за да бъдат любимите ви перли това, което са!

Повече за историята на перлата вижте тук!