Прелестният Морганит

     Морганитът е красива прасковенорозова скъпоценна разновидност на минерала берил. Той е братовчед на по-познатите видове берил – изумруд и аквамарин. Нежните, женствени цветове на морганита варират в зависимост от примесите на манган – от прасковенорозово, цвят на сьомга и розово-жълто до светловиолетово. В днешната ни статия ще ви разкажем повече за този обаятелен камък. 

Смята се, че морганитът облекчава стреса и тревожността, увеличава търпението, подобрява производителността и комуникативните умения.

     Наричан още “Розов изумруд” очарователният розов вид берил е открит за пръв път в началото на 20-ти век в Калифорния. Малко след това на среща на Нюйоркската академия на науките, по предложение на прочутия гемолог Джордж Кунц, на камъкa се дава името “морганит”. Това наименование е в чест на американския финансист и колекционер на скъпоценни камъни Джон Морган, който оказва голяма финансова подкрепа на изкуствата и науките, и дарява значителна колекция от скъпоценни камъни и минерали на Американския музей на естествената история в Ню Йорк и Националния музей по естествена история в Париж.

     Морганитът притежава ценни качества като издръжливост, бистрота и прозрачност. Той има много висока степен на блясък, а фините му романтични нюанси го правят особено популярен сред дамите, защото е чудесна алтернатива за диамантите. Той е издръжлив и достъпен, което го прави чудесен скъпоценен камък за ежедневно носене.

     Освен изключително рядко срещаният червен берил, морганитът е най-рядко срещаната форма на скъпоценен берил. Повечето екземпляри от камъка на пазара днес идват от Бразилия. Малки добиви има и в Афганистан, Мозамбик, Намибия и САЩ, а първоначалното находище в Мадагаскар все още определя стандарта за най-качествен морганит.

     В последните години морганитът е предпочитан и от дизайнерите на годежни пръстени, заради нежните си цветове, а най-ценени са екземплярите в прасковен нюанс. За нетрадиционната булка това е камък, който никога няма да излезе от стил. Деликатният му цвят прави морганита вечна класика, освен това камъкът притежава изключителна индивидуалност. И тъй като морганитът е много рядък, вероятно ще бъдете единствената от приятелките ви, която има годежен пръстен с такъв камък.

 

.