Седеф – Майката на перлата

     От древни времена различните култури са се възхищавали на седефа, не само заради прекрасния му блясък и преливащи нюанси, но и заради мистичните свойства, които притежава. Хората са го използвали в различни ритуали, за направата на украшения, амулети, бижута и съдове. Седефът в действителност представлява блестящият слой от вътрешната страна на черупката на някои видове миди. Обикновено това са мидите, които образуват перли, а състава на седефа и перлата е почти един и същ. В следващите редове ще ви разкажем повече за “Майката на перлата”.

     Името “Майка на Перлата”, както седефът се нарича в някои езици – английски (“mother of pearl”), италиански (“madreperla”), руски (“перламутр”), всъщност произлиза от латинското “mater perlarun”.

     Цветът на седефа зависи от много фактори, а свойството му да пречупва светлината е в основата на очарователните му вариращи оттенъци. Важни са също вида на мидата и водата, в която се развива – солена или сладка. Най-често срещаме седефа в бели, кремави и бледо розови тонове. Интересни са мидите от рода Haliotis, с най-известен представител новозеландската Пауа (Haliotis australis). Техният седеф е в преливащи се нюанси на неоново синьо, зелено, сиво и дори черно.

Счита се, че седефът символизира женското начало и е символ на душевната чистота и красота.

     Седеф се извлича в Персийския залив, който е известен като най-големият търговски център за седефени черупки от миди. Други места на добив са Венецуела, Япония, Китай, Австралия, както и много тихоокеански острови и реки в Европа и Северна Америка.

     Лечебните свойства на седефа са познати от древността – смятало се, че напитки налети в чаши направени от черупките на раковините, са придобивали целебни свойства. От древни времена перленият прах, се използвал за приготвянето на козметични кремове. Вярвало се, че този крем може да избели кожата, лунички и да премахва старчески петна. Съвременните народни лечители смятат, че седефът подобрява здравето на тялото, имунната система и работоспособността.

     Като амулет седефа ще помогне на собственика си да внесе нещо ново в своя живот. Той помага за развиване на интуицията, опазване на мира и спокойствието в семейството, предпазва дома от зли духове. Седефът е подходящ за всички зодии, най-вече за риби и водолей.

     Естественият седеф е много крехък и е желателно да съхранявате бижутата със седеф отделно от другите, за да ги предпазите от удар. За почистването им, препоръчваме да използвате сапун/веро и вода, в никакъв случай химични средства. Също така пазете седефа от киселини и козметични продукти.

     Можете да разгледате нашата колекция от сребърни бижута със седеф и да внесете нещо ново в живота си още сега!