Символите в бижутата

     Традицията да се носят бижута със символично значение датира от древни времена. В миналото бижутата са се носели като защитен амулет или като израз на вяра. Днес символите в дизайна на украшенията са много актуални, ето защо е важно, когато избираме аксесоари с определена символика, да се спрем на този, който изразява най-добре нашия вътрешен свят. В днешната ни статия ви представяме някои от най-популярните символи и тяхното значение! 

Бижутата и аксесоарите с този знак са идеален начин да покажете вашата любов и преданост към специален човек.

     С наближаването на едни от най-хубавите празници, свързани с вярата, решихме да се поровим из историята и символиката в различните култури и да разберем какво се крие зад красотата на аксесоарите, които са се носели. Още повече, че познавайки смисъла на символите в дизайна на бижутата бихме могли по-лесно да изберем перфектния подарък за любимите си хора!

Безкрайност

     Този елегантен символ, представляващ обърната настрани осмица, е въведен през XVII век от английския математик Джон Уолис, за да представи математическата концепция за безкрайността, количество, което е по-голямо от всяко число. Значението му като религиозен символ всъщност датира от много по-рано и  е свързано с древна Индия и Тибет. Непрекъснатостта на веригата представлява баланса на противоположностите: мъж и жена, ден и нощ, тъмно и светло. Знакът предполага равенство между тези противоположни сили, като свързващата точка в центъра представлява единство и сливане на двете. Символът се появява в арабски калиграфски преводи като Името на Бог, а също и като представяне на идеята за вечността. Думата безкрайност идва от латинското “infinitas”, което означава “безграничност”. Значението на символа безкрайност е свързано с вечното приятелство и любов, тъй като непрекъснатият му дизайн няма начало и край. 

Според индианския фолклор, Ловецът на сънища е предназначен да оплита лошите сънища в паяжина и същевременно да позволява на хубавите да се спускат надолу по перата към човека който спи.

Ловец на сънища

В традиционния живот и култура на индианските народи сънищата играят важна роля, дори се смята, че имат силата да влияят на реалността. Първият Ловец на сънища е направен от хората от индианското племе Оджибве, а с течение на времето символът се разпространява и сред останалите племена. Легенда разказва, че първият Ловец на сънища е направен за подарък на баба, която попречила на внука си да убие паяк. След като й благодарил, паякът обещал да оплете паяжина над леглото й, така че когато сънува, той да оплита лошите сънища и да ги държи настрана от нея. От 60-те и 70-те години на миналия век символът Ловец на сънища се разпространява сред други култури и набира популярност, за да могат повече хора да се наслаждават на красотата му. Вярва се, че обръчът на Ловеца на сънища представлява кръга на живота, а мънисто, вплетено в мрежата, символизира благодарния паяк.

Палма

Вероятно когато си мислите за топлите страни, си представяте палми – емблематичният символ на островните плажове, слънчево небе и съблазнителните сини води на океана. Истината за символиката на палмата е, че ранните полинезийски заселници на Хаваите са донесли със себе си кокосови палми, които засадили на островите. Те са изиграли решаваща за оцеляването на заселниците, тъй като са били техният основен хранителен източник. Поради тази причина днес палмите се смятат за свещено дърво от хавайския народ.

Още за символиката в бижутата прочетете в следващата ни статия.