Сребърни подаръци за кръщене

     Когато се роди нов член на семейството настава истински празник и голяма суматоха, разбира се! Независимо дали сте майка, баща, баба, дядо, кръстник или приятел на семейството, и дали става въпрос за раждането на бебе или кръщене, е необходимо да сте подготвени с подарък. В днешната ни статия решихме да ви дадем няколко предложения за подаръци от сребро, които са много подходящи за този щастлив повод! Ето ги и тях:

Смята се, че изразът „Роден със сребърна лъжица в устата“ произлиза именно от обичая на Тюдорите, тъй като само дете от богато семейство може да получи такъв дар. 

     Среброто е предпочитан избор за подарък за кръщене от векове. Много често кръстниците са подарявали сребро като символ на „гнездо“ за бъдещите дни – все пак среброто има присъща стойност, която рядко намалява. По времето на Тюдорите в по-богатите семейства е било традиция да се подаряват така наречените апостолски сребърни лъжици, на всяка от които е изобразен един от апостолите. Дете от една наистина богата фамилия получавало пълен комплект от тринадесет лъжици, в който са включени всичките дванадесет апостоли и „главната лъжица“ с фигурата на Исус Христос.

     От 1850 г. нататък на кръщенета са се подарявали все повече и повече сребърни предмети – пръстени за салфетки, чаши за яйца, лъжици. Дори днес децата получават същите сребърни комплекти, които са били подарени на техните прародители преди повече от век.

     В наши дни идеята да подарим сребърна лъжица на новородено или за кръщене е доста по-достъпна. Още повече, че в момента на пазара има голямо разнообразие от модели на приемливи цени. Повечето от лъжичките имат пространство и възможност за гравиране на име или буквичка, което прави подаръка още по-изискан и персонален. Не на последно място, среброто е метал, известен с антибактериалното си действие. Педиатрите по цял свят съветват майките да хранят новородените със сребърни прибори, за да бъдат елиминирани бактериите и микробите. В този ред на мисли, сребърната лъжичка е освен стилен и доста рационален подарък.

     Друга оригинална идея за подарък за най-малките е сребърна гривна с плочка, на която да се гравира име, буква и дата на кръщенето.  В никакъв случай не бива да се пренебрегват и класическите варианти при такива поводи като висулка сребърно кръстче или богородица.

     И за да обобщим – сребърният подарък за кръщене наистина е едно изискано и стилно решение. Инвестиция, която ще остане в семейството, подарък, който ще бъде ценен и ще остане във времето!