Стабилният Ахат

     Ахатът е полускъпоценен камък, който носи името на река Ахатес (днес река Дрило) на остров Сицилия. Неговата окраска обикновено е на ивици, които могат да са както едноцветни, така и многоцветни. Именно невероятните цветови вариации правят този полупрозрачен камък уникален. Още интересни неща за очарователния ахат можете да прочетете в днешната ни статия.

   Ахатът е вид кварц от микрокристалинната група (кристалите в състава му са много малки и не се виждат с “просто” око), наричана още “група на Халцедоните”. Ахатът е познат на човечеството от праисторически времена. Името Ахат идва от реката Ахатес в Сицилия, където за пръв път е открит ахат заедно с артефакти от неолита. Счита се, че ахатът се е използвал от древните египтяни още 3000 г. пр.н.е., а също и в бижутата в древна Индия. Обработката на ахат е тясно свързана с немския град Идар-Оберщайн. Когато през 1497 г. ахат и яспис са били открити в района на града, те са били шлифовани от местен майстор. С течение на времето, градът се развива и специализира в обработката на скъпоценни камъни, а с откриването на огромните находища на ахат в Рио Гранде до Сул, Бразилия през 1800 г., те също се изпращат за обработка в Идар-Оберщайн. Така и до днес Идар Оберщайн е известен с най-красивите шлифовани ахати.

Ивичестият ахат е подходящ за зодиите Близнаци и Везни.

     От миналото до наши дни ахатът се използва за изработката на бижута, декоративни предмети, талисмани и амулети. В миналото, а и днес се смята, че ахатът насърчава вътрешната стабилност, спокойствието и зрелостта. Неговите топли, защитни свойства носят сигурност и самочувствие. Вярва се, че ахатът е полезен като амулет за защита при пътуване и е особено ефективен срещу пътнотранспортни произшествия.

     Съществува голямо разнообразие от видове ахати, които се срещат по целия свят – ивичест ахат, мъхов ахат, дендритен ахат, дантелен ахат и т.н. Докато много от имената на различните видове отразяват източника на кристала, други имена описват техния цвят и модел. В следващите редове ще ви разкажем повече за най-често срещаните разновидности на ахата.

Ивичест ахат – Ивичестият ахат e известен с характерната си окраска на ивици в най-различни цветове. Той се смята за лечебен камък за тялото, ума и духа. Вярва се също, че ивичестият ахат помага за по-добра концентрация, памет и насърчава честността. Счита се, че той е изключително полезно средство за укрепване на тялото по време на стрес.

Смята се, че дендритният ахат укрепва семейните връзки и брачната вярност.

Мъхов ахат – Мъховият ахат е получил името си заради своята окраска, която наподобява мъх – тя може да бъде сиво-зелена, червеникаво-кафява, а понякога тъмнозелена със синкави отенъци. Мъховият ахат е известен като кристал на градинарите и селското стопанство. Той е смятан и за камък на богатството и новото начало. Мъховият ахат е подходящ за зодия Дева.

Дантелен ахат – Дантеленият ахат е два вида – син дантелен ахат и ахат “Луди дантели”.

Синият дантелен ахат има стимулиращ, положителен ефект върху емоциите и отношенията, а меките му небесносини цветове носят успокояваща елегантност. Той е камък на комуникацията и дипломатите. Подходящ е за зодия Риби.

Ахатът “Луди дантели” е с преобладаващо бяла основа, върху която подобно на дантели се стелят светлокафяви, черни, сиви, жълтеникави, златисти или червени нюанси. Смята се, че неговите енергии са силни, но успокояващи и енергизиращи. Вярва се, че носи радост на тези, които го носят и им помага да се насладят на ценните малки моменти. Той е подходящ за зодия Овен.

Дендритен ахат – Дендритният ахат, наричан още дървесен или пейзажен ахат, обикновено е полупрозрачен, бял или сив и съдържа примеси от желязо или манган, които наподобяват природни пейзажи, форми на дърво или папрат, и се наричат дендрити. Макар и рядко се срещат зелени дендритни ахати с бяла окраска. Дендритният ахат е известен като камък на изобилието във всички области на живота. Също така се вярва, че той насърчава постоянството и търпението, както и мирната среда – вътрешна и външна. Дендритният ахат е подходящ за зодия Близнаци.