Успокояващият Ларимар

     Красивият Ларимар е въплъщение на спокойните морски и небесни енергии. Неговият мек, успокояващ светлосин цвят е набразден с бели мотиви, които приличат на слънчева светлина, танцуваща под водите на морето. Той носи древната мъдрост на Атлантида и целебната сила на делфините, за да хармонизира тялото и душата. Още за този великолепен и изключително рядък “син пектолит” можете да прочетете в днешната ни статия!

Благодарение на невероятната си рядкост, уникален цвят и деликатна реакция към светлината, Ларимарът се използва за създаване на изключителни бижута.

     Ларимарът е открит за пръв път през 1916 г. от доминиканския свещеник Мигел Доминго Фуертес де Лорен който моли правителството да разреши проучването откритата от него мина, която съдържа особена синя скала. Правителството не позволява подобно проучване и така находището от Ларимар е открито само няколко десетилетия по-късно, през 1974 г., от делегация, водена от доминиканския лекар и член на корпуса на мира Мигел Мендес. Всъщност, доминиканците са забелязали светлосиня сянка в дъното на река, която се влива в Карибско море. Вървейки срещу потока, те открили мината нагоре по течението, на върха на планината. Местните жители вярвали, че камъкът е дошъл от морето. Названието “Ларимар” е дадено от Мигел Мендес –  от името на дъщеря му Лариса (LARIssa) и испанската дума за “море” – мар (MAR).

     През 1979 г. Ларимарът е класифициран като “полускъпоценен камък”. Той има необикновен син вид, подобен на цвета на океана в тропическите райони и се намира само в една квадратна миля от земята в Доминиканската република. След извличането на скалата от мината, тя се изпраща да бъде класифицирана – обикновено само около 8% е подходяща за използване на бижута. Благодарение на рядкостта си по-доброто качество Ларимар е оскъдно, поради което формите на аксесоарите често са свободни, използвайки колкото е възможно повече естествен камък.

     Смята се, че Ларимарът ни помага да разглеждаме събитията от различни гледни точки. Той действа благоприятно на емоционално, физическо, умствено и духовното ниво. Ларимарът олицетворява мир, изцеление и любов. Той е много полезен за онези, които изпитват стрес и тревожност. Метафизически, Ларимарът често се свързва с Атлантида. Неговата честота на вибрации е една от най-високите сред естествените камъни. Поради тази причина се счита, че той действа особено добре на уменията за комуникация. Също така се вярва, че Ларимарът има способността да привлече сродна душа към носещия го.