Хризокола – философският камък

     Хризокола е привлекателен синьо-зелен представител от семейството на минералите. Тя се образува в райони, където има медни находища, а ярките нюанси на синьо и зелено са резултат именно от съдържанието на мед. Чистата Хризокола е мека и чуплива и затова не е подходяща за изработка на бижута, но често тя е покрита от тънък слой прозрачен кварц, което дава възможност на ювелирите да създават прекрасни бижута с уникалния камък.

Хрозоколa често се бърка с тюркоаза, заради сходните цветови качества, които притежават двата камъка, но наситените, живи сини и зелени цветове на Хризоколата напомнят поглед върху земната повърхност от космоса.

     Камъкът Хризокола е познат на човечеството от древни времена. Пръв за употребата му пише древногръцкия философ и ботаник Теофаст през 315 г. пр. Хр. Той отбелязва, че Хризоколата се е използвала в приготвянето на сплав, с която се е запоявало злато. От там идва и името на камъка, от гръцките думи “χρυσό” – злато и “κόλλα” – лепило. 

     Легенда гласи, че Хризокола първоначално е добивана в рудниците на цар Соломон в Африка. В древен Египет камъкът е бил наричан “мъдър камък”, защото се е вярвало, че защитава и насърчава ума по време на преговори. Тези, които го носели, обикновено достигали до правилните компромиси и решения. 

     Счита се че самата Клеопатра, известна със своя брилянтен дипломатичен нюх, е носела бижута с Хризокола навсякъде, където отива. Легенда разказва, че римският император Нерон, покровител на зелената фракция, е участвал заедно с тях в състезание с колесници. Преди надпреварата той заповядал арената да бъде застлана с прах от Хризокола, вместо обичайния пясък, за да стимулира любимците си.

     Хризокола се среща много широко в медните находища на американския югозапад, както и в Чили, Заир, Австралия, Франция и Англия. Един от най-разпространените видове е синята хризокола, покрита от малки кристали бял кварц, от рудника „Глобус“, окръг Гила, Аризона. 

     Хризокола се счита за най-нежният камък. Основната му роля е да успокоява и вдъхновява. Самият му цвят е много успокояващ – наситено синьо-зелено, което напомня за далечен връх или тишината на дъното на морето. Хризокола се асоциира с мир, интуиция, търпение и безусловна любов. Камъкът е известен лечебни свойства в индианската култура, където се е използвал за укрепване на организма – срещу болести и емоционални сътресения. Вярва се, че Хризокола има способността да внесе хармония, да увеличи мъдростта и да ни насочи към точна обективна преценка.