Цитрин – камъкът на ноември

     С настъпването на месец ноември, ние от Сребърна бижутерия IMIKS, решихме да ви преставим един от рождените камъни за този месец – Цитрин. Той е полускъпоценен камък от голямото семейство на кварца. Неслучайно първоначално Цитринът е бил известен като “Жълт кварц”, докато през 1556 г. получава своето име, за което се смята че идва от френската дума “citron”, означаваща лимон.

     Цитринът е полускъпоценна разновидност на кварца, вариращ в цветовете жълто, жълто-кафяво, оранжево,  оранжево-кафяво, червеникаво-кафяво. Наред с аметиста, той е един от най-популярните полускъпоценни камъни в кварцовата група и често е ценен заради отличната си прозрачност. Най-желаната разновидност е т. нар. цитрин Мадейра – с дълбок оранжево-кафяв шери цвят – богат и изпълнен с красота. Цитриновите кристали могат да се образуват заедно с аметист или опушен кварц, при което се получава двуцветен кварц, наречен аметрин.

Полускъпоценният Цитрин е официалният рождествен камък за месец ноември, приет от Американската национална асоциация на бижутерите през 1912 г.

     Цитринът е популярен от хиляди години и е бил почитан заради своята рядкост, макар че това се е променило с времето. Древните римляни са го използвали за направата на бижута, а през периода Арт деко, освен за украшения е бил използван и при изработката на различни ордени за отличие. Според древна китайска легенда, Цитринът е „Камъкът на успеха“ и трябва да се дава само на щедри хора. Китайските императори често носели бижута с Цитрин, защото се вярвало, че той увеличава интелектуалните способности и разширява ума.

     Цитринът често е наричан „Търговски камък“, защото е свързан с богатство и просперитет. Счита се, че търговците трябва да държат този полускъпоценен камък близо до своите каси, за да увеличат максимално печалбите си. Цитринът може да бъде объркан с по-скъпия оранжево-жълт топаз и да се продава като топаз от недобросъвестни търговци на скъпоценни камъни.

     Естественият цитрин е рядкост, може да се намери в Уралските планини на Русия, в Дофин, Франция и Мадагаскар. Повечето цитрин на пазара идва от Бразилия и Централна Африка и често е резултат от термична обработка на аметист. Естественият цитрин е бледожълт до бледооранжев, много по-светъл от термично обработения, който е от тъмнооранжев, кафяв до червеникавокафяв. Характерно за термично обработения Цитрин е, че той винаги има червеникав нюанс, докато естественият няма. 

     В последните години се наблюдава Ренесанс по отношение на употребата на този скъпоценен камък. Като част от тенденциите, производителите на бижута използват големи, смели и внушителни представители на камъка.