Амазонит – камъкът на смелостта и истината

       Амазонитът е много древен скъпоценен камък, известен със своята красота и лечебни свойства. В продължение на векове той е бил широко използван за правене на статуи, амулети и бижута. Освен заради красивия си синьозелен цвят, амазонитът е особено привлекателен и с мощната енергия, която притежава. За него се смята, че насърчава смелостта и истината, успокоява духа, подобрява комуникацията и хармоничните взаимоотношения. Повече за този изящен кристал ще ви разкажем в следващите редове.

     Амазонитът обикновено е бледозелен на цвят, но можем да го срещнем и в по-тъмнозелено, синьозелено, жълтозелено или тюркоазено синьо. Понякога има бели ивици върху него, но това не променя силната му енергия. Цветът на камъка зависи от количеството олово, което съдържа.

     Амазонитът е наречен на най-голямата река в  Южна Америка – Амазонка, където се предполага, че са открити оригиналните “зелени камъни”. Името му се свързва и с племето Амазонки, тъй като се смята, че той е украсявал щитовете на полумитичните жени-войни. Амазонитът е бил използван в бижута още от времето на ранните месопотамски култури. Известен в Индия, Египет, Судан и Месопотамия, това е популярен амулетен камък, който също така се е използвал като декоративен материал за изграждане на фасади.

     Днес Амазонит се добива на различни места в света – Бразилия, Австралия, Мадагаскар, Русия, Намибия, Индия, Канада.

Подобно на дълбоките и древни води на река Амазонка, амазонитът примамва в завладяващи нюанси на тюркоазено зелено, обещавайки да успокои духа.

    Наричан “камъкът на смелостта и истината”, Амазонитът дава възможност на човек смело да търси и открива собствените си истини. Той ни дава свободата да изразяваме мислите и чувствата си по-уверено. Този камък помага за самочувствие, увереност и уважение. Куражът, който Амазонитът ни помага да излъчваме, е по-скоро мек, спокоен и естествен израз на смелост, която излъчва благодат и достойнство. Амазонитът спомага за успокояване и освобождаване от негативните енергии в нервната система и мозъка, и възстановява хармонията в тези области. Това е чудесен камък и за всеки, който има страст към артистични занимания. Той може да разгърне творческата ви страна и да помогне в проектите и творческите ви визии. Амазонитът е превъзходен избор за тези, които искат нещо да се прояви в живота им. Този камък ще ви насърчи да бъдете дръзки и смели, да накарате мечтите си да се сбъднат и да продължите да се опитвате, докато не го направите!

     Управляван от Уран, Амазонитът балансира мъжките и женските енергии и насърчава добротата и практичността.  Камък, който помага в емоционалната комуникация, интуицията и любовта. Това важи особено когато става дума за невербален израз или пък когато имате нужда да кажете нещо на някого, когото обичате.

    Амазонитът е подходящ за зодиите дева и водолей.