Какво представлява „благородната патина” или така нареченото „оксидирано” сребро?

Вероятно сте забелязали, че някои сребърни бижута имат по-тъмни части по повърхността си и се отличават със старинен и благороден облик. Този умишлено търсен ефект се постига с така наречената „благородна патина”, а среброто се нарича „оксидирано” или „патинирано”.

В следващите редове ще ви разкажем малко повече за тази стилна и ефектна обработка. 

Думата „патина” идва от латински и означава естествено потъмняване и състаряване. Химическият процес, чрез който патината се формира или умишлено се предизвиква, се нарича патиниране, а изделие, покрито с патина – патинирано.

Тъй като естественият процес на патиниране отнема години време, бижутерите прибягват до изкуствени начини за постигане на този vintage ефект върху любимите ни аксесоари. Един от най-често използваните методи е чрез сяра. Магията се случва, когато сребърните бижута бъдат изложени под въздействието на въздух, който съдържа сяра. Полученото съединение, сребърен сулфид, създава тъмни петна върху сребърната повърхност, придавайки отличителен ретро вид. Подобно на другите патини, оксидираното сребро е просто повърхностна обработка и не променя вътрешния цвят или свойства на метала.

Важно е да знаем, че не бива да почистваме патинираните бижута със специализираните течни разтвори за почистване на сребро, както и с абразивни полиращи средства, тъй като патината изсветлява и ефектът на любимото ни бижу се губи.

Лесно е да предположим защо оксидираните сребърни бижута са придобили световна популярност. Патинираното сребро притежава невероятен чар и привлекателност с романтичния си вид. Особено изящни със своя аристократичен вид са оксидираните сребърни бижута с камъни, какъвто е комплектът на снимката горе. Тъмните светлосенки на патината в комбинация с красотата на тюркоаза придават на накитите фина изтънченост и стил.

Нашата колекция от патинирани бижута можете да видите тук.