Тюркоаз

     Наричан “камък на щастието”, тюркоазът е един от първите полускъпоценни камъни познати на света. Древните култури го считали за свещен камък заради енергиите, които носи, свързани със защита, сила и късмет. Смята се, че около 6 000 г. пр.н.е, древните египтяни са добивали, обработвали и използвали тюркоаза за бижута и церемониални предмети. Днес удивителният камък продължава да бъде силно желан и ценен от известни съвременни дизайнери на бижута, както и от феновете на американските южно-западни и индиански бижута. В днешната ни статия ще ви запознаем с някои интересни факти за този красив и магнетичен камък.

     Тюркоазът е непрозрачен, среща се в красиви нюанси на синьо, синьозелено, зелено и жълтеникавозелено. Зеленото означава, че в камъка има желязо, докато синьото означава наличието на мед.

Очарователният магнетизъм, който носи тюркоаза с интензивните си цветове, ще внесе стил и обаяние в ежедневната ви визия.

     Името “тюркоаз” произлиза от старата френска дума pierre Turquoise, което означава “Турски камък”. Причината е, че тюркоазът достига от Персия до Европа именно през търговските пътища на Турция. Днес тюркоазът се добива в САЩ, Мексико, Афганистан, Египет, Чили, Китай, Австралия, Израел, Иран и Аржентина.

     Хилядолетната история на тюркоаза определя и интересната му символика. Яркият и зашеметяващ оттенък на този камък е открит в церемониалните маски на ацтеките. Племето носело тюркоаз, когато влиза в битка, тъй като се считало, че камъкът осигурява защита срещу отрицателни сили. В Европа камъкът има дълга история като амулет за коне и ездачи – поставял се на юздата на коня, за да предотврати падане и сериозни инциденти. Американците смятали, че камъкът осигурява защита срещу зли очи. Наричан от някои индианци “небесен камък” или “камък на небето”, вибрациите на тюркоаза могат да изградят духовен мост между световете и да дадат сили на този, който го носи.

     Тюркоазът се счита за камък на мъдростта и духовните пътешествия. Днес живите му и характерни цветове  придават на очарование на декоративните фасади на много места по света, включително на Тадж Махал в Индия.

     Смята се, че тюркоазът носи радост и пречиства ума. Като камък, използван за защита, тюркоазът помага да преодолеем стари емоционални рани и хроничен стрес. Той също е и символ на щедрост, искреност и обич, запазвайки приятелството между хората. Често се използва за насърчаване на хармонията в любовните взаимоотношения. Тюркоазът се използва редовно и за придобиване на богатство и благополучие. Като подарък, тюркоазът дава богатство и щастие на своя получател. Интересно е, че в съвременния свят той има репутация и на защитен камък на летците. Смята се, че носи късмет на всички, които го носят по време на пътуване по въздуха.

     Управляващите планети на тюркоаза са Венера и Нептун. Подходящ е за зодиите Стрелец, Риби и Водолей.