Класическото синьо е цветът на 2020 година

     Краят на годината идва с едно от най-очакваните събития за дизайнерските и творчески общности – определянето на цвят на 2020 от института за цветове Pantone.  Съвсем наскоро от компанията обявиха класическото синьо за цвят на предстоящата година. Още за избора, проучванията и тенденциите според института, можете да прочетете в днешната ни статия! 

Според Pantone, класическо синьо вече се използва в модата, интериорния дизайн, текстила и графичния дизайн.

      От 2000 г. насам Американската компания Pantone избира цвят на годината, който се обявява всеки декември. Определянето му се базира на множество проучвания в различни сфери и описано от института накратко като: „това, което се случва с нашата култура в определен момент от времето“. Институтът за цветове Pantone e известен с огромното си влияние върху визуалната култура по целия свят. От ценителите на модата и красотата, до дизайнери и призводители, почти всяка индустрия се съобразява с прогнозата за цветовете, предлагана от най-влиятелната цветова система в света – Pantone. На 4 декември тази година от Pantone съобщиха, че цветът на 2020 г. ще бъде класическото синьо.

За радост на ценителите на бижута, които следят цветовите тенденции, на пазара има голямо разнообразие от украшения с камъни в елегантното класическо синьо – бихте могли да заложите както на циркон, така и на екзотичния танзанит, полускъпоценния халцедон, а защо не и на цветен емайл в няколко нюанса синьо.

     “Класическият син цвят е успокояващо присъствие, внушаващо смирение, увереност и връзка“, казва Лори Пресман, вицепрезидент в Института за цветове Pantone. „Докато технологиите вървят напред, често преодолявайки човешката ни способност да обработваме всичко около нас, естествено е да гравитираме към цветове, които носят усещане за мир, яснота и дори защита. Наподобявайки небето привечер, успокояващите качества на класическото синьо подчертават желанието ни за надеждна и стабилна основа, върху която да надградим, когато прекрачим прага на нов период. “

     Докато тазгодишният Жив корал беше “оживяващ и утвърждаващ живота”, цветът на 2020 г. “носи усещане за мир и спокойствие на човешкия дух, предлагайки убежище”. Нюансът стимулира устойчивостта и пренасочва нашите мисли, подпомагайки концентрацията и внасяйки яснота.

     „Безграничното синьо предизвикателство на необятното и безкрайно вечерно небе, класическото синьо ни насърчава да погледнем отвъд очевидното, за да разширим своето мислене; предизвиква ни да мислим по-задълбочено, да увеличим перспективата си и да отворим потока на комуникация“, каза Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Института за цветове Pantone. “Живеем във време, което изисква доверие и вяра”, добави тя. “Именно този вид постоянство и увереност се изразява от класическото синьо, солиден и надежден син оттенък, на който винаги можем да разчитаме.”