Как да определим размера на пръстена?

     Ние, от фирма IMIKS, сме наясно, че когато избирате пръстен онлайн, нямате възможност да го пробвате, преди да го закупите. За да разберете какъв размер пръстен носите, бихте могли да отидете на бижутер, но в забързаното ни ежедневие понякога е трудно да отделим време за подобно нещо. Ето защо, в днешната ни статия ви предлагаме някои насоки, които ще ви помогнат сами да определите какъв размер пръстен носите. 

Таблица с размерите, които използваме в България.

     Първо трябва да изясним, че съществуват няколко вида номерации, които се използват в различните държави. В България си служим с френската номерация, която включва скала от числа – от 41 до 76, като всяко число отговаря на обиколката на пръста ни в милиметри. Дамските пръстени обикновено са между размерите 48 до 60, а мъжките между 60 и 72.

     Друга много разпространена номерация е американската, която включва друга скала от числа и половинки – от 3 до 13.5, като дамските пръстени обикновено са между размери 5 и 9, а мъжките – между 8 и 14.

Таблица на американската номерация – в първата графа е посочен размерът на пръстена, във втората – вътрешният му диаметър в милиметри, а в третата – обиколката на пръста (мм).

     Пръстенът трябва да пасва добре на пръста ви – достатъчно плътно, за да не пада и достатъчно свободно, за да минава през кокалчето с известно съпротивление.

     Преди да започнете с измерванията, изберете пръста, на който искате да носите пръстена си. Пръстите на вашата доминираща ръка (тази, с която пишете и правите повечето неща) са склонни да бъдат по-големи от пръстите на другата, така че го имайте предвид, когато мерите. Помислете за и кокалчето си. Ако кокалчето ви е по-голямо, е добре да поръчате половин или един номер по-голям размер.

     Уверете се, че пръстът ви е с нормалния си размер, преди измерване, тъй като студеното време провокира свиване на пръстите, а топлината разширяване. За да си осигурите точност е добре да измерите пръста си няколко пъти. Вземете конец и го увийте около пръста си, там където ще стои пристенът. Отбележете с химикал мястото, на което двете части на конеца се засичат. Измерете с линийка отбелязаното с химикала разстояние, след което използвайте таблицата, за да определите своя размер.

     Можете да определите размера си и чрез измерване на вътрешния диаметър на пръстен, който вече имате. Иползвайте линийка, за да измерите вътрешния диаметър на пръстена си, като НЕ включвате металната част (халката) на пръстена. След това използвайте таблицата, за да сравните резултата и да откриете вашия размер.

     Надяваме се, че с днешните ни съвети са ви били полезни и сме ви спестили поне едно ходене до бижутера. Нашата колекция от пръстени можете да разгледате тук!